Semenjak dua menjak ni aku dah terkena sindrom asyik-nak-belajar-buat resepi-baru-sampaikan-ada orang ingat-dah-sampai-seru.
Err.
Bukan kot. Sebab tanda-tanda ke arah tu belum lagi nampak cahayanya memandangkan aku sekarang pemegang gelaran penganggur sepenuh masa T______T.
Jadi, waktu-waktu senggang selalunya dihabiskan dengan mencuba pelbagai resepi baru yang tentunya mudah lagi menjimatkan.
Kali ni aku buat agar-agar merah putih. Nama aku pun dah tak ingat sebab aku ambil resepi ni masa tengah bersantai-santai hujung minggu sambil menonton cerita kegemaran mak dan kakak-kakak aku iaitu Nona.
P/s : Kualiti gambar 'kurang' disebabkan over-lighting
Bahan-bahan :
1 biji telur (asingkan putih dan kuning telur)
1 cawan santan cair
1/2 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil pewarna merah
Setengah paket agar-agar
Cara-cara :
1. Masak agar-agar.
2. Pukul putih telur sehingga kembang. Masukkan kuning telur dan santan. Asingkan kepada dua bahagian. (Satu untuk lapisan putih dan satu lagi untuk lapisan merah)
3. Maukkan pewarna merah ke dalam satu adunan dan juga gula ke dalam kedua-dua bekas.
4.Masukkan santan ke dalam kedua-dua bancuhan dan masak dalam dua periuk yang berbeza.
5. Tuang kedalam bekas adunan putih tadi. Tunggu sehinga agak keras kemudian barulah masukkan adunan bewarna merah. Masukkan ke dalam peti untuk biarkan ia menjadi keras.
Sedia untuk dihidang sebagai pencuci taik gigi selepas makan tengah hari.
Ok, jumpa lagi dengan resepi lain yang lebih menggiurkan.
ME : Pernah bercita-cita nak bukak bakery hasil air tangan sendiri.
Feeewiiitt..dah minat masak2 skng =)
ReplyDeleteThumbs up!
hah mask lagi!! hehe sedap ni
ReplyDeletekak fana : main masak-masak je :P
ReplyDeleteezan : sedap sampai menjilat jari u! :)
Ni nak kawin orang terengganu ka? Gelaran jadi gelarang. Hihi ;p
ReplyDeletesyana : err typo la kak :P
ReplyDelete