Friday, January 6, 2012

Berhenti menghukum orang lainSana sini orang dok mengutuk Nur Amalina Che Bakri. Tak cukup dengan surat khabar, facebook pula jadi tempat untuk masing-masing mengeluarkan segala pendapat dan hukum hakam. Seolah-olah kesalahan yang dilakukan Amalina tidak boleh dimaafkan langsung. Isunya kerana Amalina sudah hilang jati diri sebagai seorang Islam walaupun dikatakan cemerlang dalam pelajaran.
                                     Nur Amalina Che Bakri


Kawan-kawan yang disayangi, usahlah menjadi terlalu negatif, mana tau satu hari nanti Allah memberi hidayah buat dia dan dia menjadi muslimah yang baik berbeza dari apa yang kita lihat sekarang. Sesungguhnya, hidayah itu adalah fitrah yang Allah S.W.T berikan kepada semua makhluk ciptaan-Nya. Lantas, berdoalah semoga kita umat Islam diberikan hidayah oleh-Nya untuk menjadi muslim yang lebih baik dan bukannya mengutuk dan saling mengeji. Berilah nasihat secara berhemah menggunakan pendekatan yang sesuai. 
Bukankah itu yang lebih baik?
Cukup-cukuplah dengan segala tohmahan dan kejian yang dilemparkan. Itu urusan dia dengan Allah S.W.T.Siapa kita untuk menghukum dia?ME : Manusia sememangnya membuat khilaf. Tapi percayalah masih ada ruang dan peluang untuk memohon keampunan dari-Nya.

2 comments:

  1. pelajar2 yg belajar kan universiti2 tempatan 2x5 je...ntah2 lg teruk...

    ReplyDelete

KATAKAN APA SAJA